Nye cellolektorer på DKDM

Toke Møldrup og Andreas Brantelid er ansat som lektorer fra studieåret 2022/23

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium ansætter to nye cellolektorer pr. 1. september 2022: Toke Møldrup og Andreas Brantelid.

DKDM’s professor og faggruppeleder Tim Frederiksen udtaler:  "På vegne af strygerfaggruppen er det en stor glæde at byde hjertelig velkommen til vores to nye lektorer på cello, Andreas Brantelid og Toke Møldrup.

Begge har en flot karriere i musiklivet her og internationalt, og deres musikalske engagement vil blive en stor inspiration for alle strygere på DKDM.

Der er ingen tvivl om at de på bedste vis vil være i stand til at videreføre og udvikle det høje niveau, der har været i celloklassen under professor Morten Zeuthen, som nu er trådt ind i rollen som emeritus."

Toke Møldrup er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium og DKDM, hvor han har studeret hos prof. Morten Zeuthen og prof. Tim Frederiksen. Han har desuden taget Konzerteksamen fra Hochschule für Musik, Karlsruhe.

Toke har optrådt som solist med danske og internationale symfoniorkestre under dirigenter som Aldo Ceccato, Sanntu Rouvali, Lan Shui og Joshua Weilerstein og har som medlem af ensemblerne Nordlys, Paizo Kvartetten, Den Danske Klavertrio og Copenhagen Cello Quartet været en hyppig gæst i danske og udenlandske musikforeninger og festivaler, f.eks. Bergen Festspillene, Lincoln International Chamber Music Festival, Monte-Carlo Spring Arts Festival og Oberstdorf Musiksommer. Hans diskografi indeholder bl.a. den anmelderroste indspilning af Bachs suiter for solocello (2018), udgivelsen “Cello Libris”, Geoffrey Gordons værker for cello (2020) samt Beethovens sonater og variationer med pianisten Yaron Kohlberg (2020).

Toke er fortsat med til at udvikle cellorepertoiret gennem samarbejder med mange nulevende komponister, herunder Svend David Sandströms Nordiske Messe, Geoffrey Gordons cellokoncert og Christian Winther Christensens koncert for cello og accordeon. Toke var solocellist i Copenhagen Phil fra 2010-2020, en stilling han forlod for at kunne hellige sig sine mange solistiske opgaver og sin undervisning og forskning på DKDM. Toke har været tilknyttet DKDM som timelærer siden 2005.

Andreas Brantelid debuterede som 14-årig med Elgars cellokoncert med Det Kgl. Kapel efter at have modtaget undervisning af sin far Ingemar Brantelid. Andreas har været solist med førende symfoniorkestre i hele verden og arbejdet med fremtrædende dirigenter som Andris Nelsons, Esa-Pekka Salonen, Vladimir Ashkenazy, Philippe Herreweghe, Vasily Petrenko, Pablo Heras-Casado, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste og Heinrich Schiff.

Andreas har igennem mange år dannet duo med pianisterne Bengt Forsberg og Christian lhle Hadland, med hvem han har været kunstnerisk leder for Stavanger kammermusikkfestival siden 2018. Andreas har desuden optrådt med violinisterne Nils-Erik Sparf, Benjamin Schmid og Henning Kraggerud og også arbejdet med kunstnere som Daniel Barenboim, Gidon Kremer og Joshua Bell.

Andreas holder meget af at indspille plader og indspiller som regel en plade om året. Seneste indspilninger inkluderer "Capriccio" med musik af Piatti, Klengel, Fitzenhagen, og Popper (2022), "Times of transition" med cellokoncerter af CPE Bach og Haydn sammen med Lars Ulrik Mortensen og barokensemblet Concerto Copenhagen (2021), "Russian tales" med musik af Myaskovsky og Glazunov (2020). I efteråret 2022 skal han indspille Elgars cellokoncert sammen med Det Kgl. Kapel dirigeret af Thomas Søndergaard.

Andreas vandt førstepræmien i 2006 ved Eurovision Young Musicians Competion, i 2007 ved International Cello Competition og har i de efterfølgende år modtaget flere musikpriser og legater herunder Borletti-Buitoni Trust Fellowship i 2008, BBC's New Generation Artist 2008-2011 og The European Koncerthus Organisation "Rising Star" tour i sæson 2008/2009, Dronning Ingrids Hæderspris 2008, Kronprinsparrets kulturpris 2009, Carl Nielsen-prisen 2015 og Wilhelm Hansen fondens hæderslegat 2019.

Siden 2018 har Andreas været lektor ved konservatoriet i Malmø, og i efteråret 2022 tiltræder han en stilling som gæsteprofessor ved Sibelius Akademiet i Helsinki. Desuden var han fra 2014-2019 adjungeret professor ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Han er ansat som lektor ved DKDM fra studieåret 2022-23.