Torsdagstoner og DanskTop! på Studiescenen

Torsdag den 6. oktober indtog studerende Studiescenen med koncerten DanskTop! Freja Julie Rasch Eskildsen, Theodor Hvidt, Klara Borgkvist, Kresimir Lulic og Dagmar Skovgaard Boas havde selv udviklet konceptet, sammensat repertoiret og produceret koncerten.

DanskTop! var en del af Torsdagstoner, hvor konservatoriet indbyder studerende til selv at prøve kræfter med at arrangere en koncert på Studiescenen. Den mulighed greb Freja og hendes medstuderende:

"Nogle af os havde i foråret lavet en koncert selv og de andre syntes, det var vildt sjovt og spændende og havde også lyst til at være med. Så da vi fik mulighed for at låne Studiescenen og selv prøve kræfter med at lave en koncert, slog vi til", fortæller Freja, som er studerende på violinist-uddannelsen.

En ny vinkel på den klassiske koncert

Titlen DanskTop! spiller på clashet mellem de forventninger, man kan have til dansk top som musikgenre og til en klassisk koncert. Det gav en ramme at arbejde ind i:

"Vi havde en idé om, at vi gerne ville lave et koncept, der udfordrede den sædvanlige klassiske koncertoplevelse. Når man hører en rytmisk koncert, er der virkelig meget fokus på showet og det mangler lidt i den klassiske koncert, hvor man typisk tilpasser koncerten til det indstuderede repertoire. Det ville vi gerne udfordre og lege lidt med", siger Freja og fortsætter:

"Koncerten var et eksperiment, hvor vi prøvede at skabe forskellige rum på scenen, vi afbrød hinanden for at spille og den slags. Vi ville gerne det lette og det legende og repertoiret skulle spille ind i det koncept. Derfor spillede vi både værker af Nørgård, Langgaard, Carl Nielsen og Egil Harder og henvendte os til et publikum, der måske nok var lidt yngre end det sædvanlige klassiske koncertpublikum".

Man lærer af at arrangere selv

Når man producerer en koncert, kommer man hele vejen rundt om arrangementet – repertoiret og indstuderingen, selvfølgelig, men man skal også lave et program, koncerten skal markedsføres og man skal tænke alle trin i arrangementet godt igennem.

"Man får selvtillid af at afprøve at stable en koncert på benene. Man lærer, hvad der fungerer og hvad der ikke gør", fortæller Freja Julie Rasch Eskildsen.

"Og så synes jeg, at man generelt får en større forståelse for det repertoire, man indstuderer. Man tænker over, hvad man vil bruge værket til og hvordan det passer ind i rammen af koncerten og det rum, koncerten skal spilles i. Det giver perspektiv i øvelokalet".

Et godt råd til andre studerende

Alle studerende er velkomne til at byde ind på at skabe en TorsdagsToner-koncert. Et godt råd fra DanskTop!-arrangørerne er at starte med at forventningsafstemme deltagerne imellem. Hvem gør hvad og hvor meget arbejde forventes den enkelte at lægge i arrangementet. Og så skal rammerne være på plads:

"Find et godt koncept. Hvis konceptet holder, kan du ændre programmet og besætningen løbende, men det kan du ikke så godt omvendt. Og så bliver det uoverskueligt", afslutter Freja.

TorsdagsToner ligger i foråret 2023 torsdag den 13. april kl. 19.30 .